Site icon Dietetyk Kalisz – Aneta Falczyńska

Zdrowe pary na talerzu. Jak łączyć jedzenie

Wszystkie związki, jakie znamy, mogą się wzajemnie łączyć, zmieniać pod wpływem innych, działać korzystnie albo nie na nasz organizm. Dotyczy to także jedzenia.

Jabłka i winogrona

Jeśli sałatka owocowa, to koniecznie z tym zestawieniem. Jabłka zawierają bardzo silny przeciwutleniacz, kwercetynę, która już w pojedynkę zasługuje na uznanie (działa przeciwnowotworowo). W połączeniu z katechinami zawartymi w ciemnych winogronach ma jeszcze większą moc, bo dodatkowo hamuje tworzenie skrzepów w naczyniach krwionośnych. A te, jak wiadomo, mogą prowadzić do udaru i zawału serca.

Ryba i brokuły

To połączenie smaczne, ale i megazdrowe! Pomijając bogactwo witamin i innych związków zawartych w rybach i brokułach, ten duet w naszych żołądkach uwalnia jeszcze więcej pozytywnej mocy. Selen zawarty w rybach ma właściwości przeciwnowotworowe i hamujące namnażanie komórek rakowych. Ale jego siła jest kilkanaście razy większa, gdy łączy się z zawartym w brokułach sulforafanem.

Czerwone wino i migdały

Czerwonego wina nie powinniśmy łączyć z czerwonym mięsem, ponieważ zawarte w nim żelazo jest wówczas gorzej wchłaniane. Zdrowe połączenie to np. wino i migdały. Resweratrol (antyoksydant z wina) współpracuje z witaminą E, w którą obfitują migdały. Razem wspomagają pracę układu krwionośnego.

Wołowina i rozmaryn

Rozmaryn eliminuje związki kancerogenne uwalniane podczas pieczenia/smażenia/grillowania mięsa. Przyprawa zawiera kwas rozmarynowy i
karnozowy, które zapobiegają tworzeniu się szkodliwych heterocyklicznych aminów aromatycznych na mięsie. Jak wykorzystać rozmaryn? Możemy przyrządzić marynatę do mięsa z oliwy, soku z cytryny i rozmarynu właśnie.

Ciecierzyca i botwina

Zjadając 100 g ciecierzycy, zapewniamy sobie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Ta z kolei poprawia wchłanianie magnezu – bardzo ważnego dla naszego organizmu pierwiastka, który zmniejsza uczucie niepokoju, poprawia pracę serca i… humor. Dlatego tam, gdzie magnez, tam powinna być i ciecierzyca. Warto ją łączyć na przykład z botwiną czy rybami.

Czytaj również artykuł o naturalnych substancjach biologicznie czynnych. Polifenole, bioflawonoidy, taniny i katechiny.

Exit mobile version